KOSOVËLAJME

Stano: Nuk është e vërtetë që Lajçaku dështoi, Kosova dhe Serbia nuk ishin gati për të ecur përpara

Zëdhënësi i BE-së Peter Stano tha se përfaqësuesi special i BE-së për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, Miroslav Lajçak, mandati i të cilit do të përfundojë së shpejti, i ka zhvilluar mirë negociatat, por të dyja palët nuk kanë dashur të bëjnë kompromise.

“Çfarë mësimesh ka nxjerrë BE-ja? Njëra është më e rëndësishmja: nëse palët nuk janë të gatshme të lëvizin dhe të ecin përpara, askush nuk do të jetë në gjendje t’i detyrojë ta bëjnë këtë. Roli ynë është të jemi moderatorë të dialogut midis Kosovës dhe Serbisë, për t’i ndihmuar ata të bëhen pjesë e BE-së dhe të fillojnë të sillen në mënyrë evropiane, të gjejnë zgjidhje për problemet e rëndësishme në favor të qytetarëve të tyre. Fakti që ata nuk kanë mundur ta bëjnë këtë dhe të ecin përpara me procesin e normalizimit nuk bëhet fjalë për dështimin e BE-së si ndërmjetës, por dështimin e tyre për ta arritur atë”, tha Stano në një konferencë për shtyp në Bruksel.

Market Florenti
Florenti Company
Koha

Ai shtoi se Brukseli do të jetë atje, pavarësisht mandatit të të dërguarit.

“Më parë nuk ka pasur mandat të të dërguarit, por atë punë e ka bërë Përfaqësuesi i Lartë për politikë të jashtme, dhe kjo është një shenjë se sa vëmendje i kushtojmë kësaj çështjeje dhe sa duam t’i ndihmojmë Serbisë dhe Kosovës të ecin përpara. Nuk është e vërtetë që Lajçak dështoi dhe nuk është e drejtë të paraqesë përpjekjet e tij pasi bëri më të mirën që mundi me mbështetjen e plotë të 27 vendeve anëtare të Bashkimit Evropian thonë se mandati i tij ka qenë i dështuar sepse ka arritur marrëveshje, por dy palët nuk e kanë nënshkruar atë kontratë, por për ne nuk ka qenë asnjëherë çështje nënshkrimi, ajo kontratë është ligjërisht e detyrueshme dhe nuk ka shpjegim më të mirë për faktin se është ligjërisht e detyrueshme sepse është bërë pjesë integrale e kornizës së negociatave të Serbisë dhe Kosovës”, tha Stano.