KOSOVËLAJME

Katër muaj pas heqjes së dinarit, nga Veriu frikësohen për lëvizje të reja nga Qeveria e Kosovës

Katër muaj pas vendimit të Bankës Qendrore të Kosovës për anulimin e dinarit, qytetarët e Mitrovicës së Veriut nuk mund të mësohen me rrethanat e reja.

Siç thonë ata, janë të mërzitur për shkak të heqjes së monedhës serbe në Kosovë, por edhe vendimeve të tjera të Kosovës, siç është hapja e urës mbi Ibër.

Market Florenti
Florenti Company
Market Florenti
Koha

Dhe derisa një pjesë e tyre frikësohet se populli serb do të fillojë të largohet nga Kosova për shkak të peticioneve, të tjerët janë të vendosur të vazhdojnë në luftën e tyre për mbijetesë.

Një banor i moshuar i Mitrovicës ka treguar se e ka shumë të vështirë të pranojë që nuk mund ta përdorë më dinarin.

“Si nuk është e vështirë, nuk keni asgjë, as dinarë dhe pak për të bërë, të shkojmë ose të marrim euro, edhe nëse janë vetëm dinarë, gjithçka është ngatërruar, shikoni si është situata rreth urës, njerëzit do të shkojnë, por askush nuk do ta dijë se pse u larguan. Nuk ka kolona, ​​ju shikoni njerëzit që zhduken, ata largohen”, tha ai për Kosova Online.

Bashkëqytetari i tij thotë se ka pasur situata më të këqija dhe se “gjendja me dinarin disi do të zgjidhet”. Ai vëren se qytetarët janë paksa të hutuar.

“Nuk është më njësoj, ne ende nuk mund të mësohemi me atë dinar. Edhe malazezët nuk mundën ta hiqnin dot markën kaq lehtë. Kështu që do të na duhet pak kohë për të futur euron, nuk mund të jetë. Është bërë më e vështirë se të mos ketë dinarë, të gjithë po shikojmë “Çfarë, pyesim, presim, pyesim veten. Të gjithë jemi pak të hutuar tani,” vëren ai.

Ai tregon se qytetarët ende shkojnë në Serbi për të rritur të ardhurat e tyre.

“Shkojmë në vendkalime, mbledhim para që të arrijmë ekzistencën tonë, kështu mbijetojmë disi, duhet të luftojmë për të mbrojtur atë që kemi, mund të jetë e vështirë, ishte më e vështirë, por do ta mbajmë veten. Çfarë të bëjmë, kaq”, ka deklaruar ai.

Njëri nga pensionistët theksoi se posta në Mitrovicën e Veriut është mbyllur, për këtë arsye po e rrit pensionin në Rashkë.

“Është shumë e vështirë. Për pensionin tim duhet të shkoj në Kralevë të Rashkës, posta është e mbyllur këtu. Ata marrin dinarë në dyqanet tona,” tha ai.